Op onze school en binnen het samenwerkingsverband besteden we op verschillende manieren zorgvuldig aandacht aan de ontwikkeling van elke leerling. De meeste leerlingen hebben voldoende aan de reguliere lessen en basisondersteuning op onze school. Soms heeft een leerling extra hulp of oefentijd nodig om goed aan het onderwijs deel te kunnen nemen. Een belangrijk uitgangspunt voor ons is dat zoveel mogelijk leerlingen in de eigen regio (thuisnabij) naar school kunnen gaan en, indien nodig, daar extra ondersteuning krijgen. We noemen dit passend en inclusief onderwijs. Wij zetten ons met alle andere middelbare scholen in de regio Brabant Noordoost als samenwerkingsverband in voor: Iedere jongere succesvol op school! Kansengelijkheid is daarbij een leidend principe bij alles wat we organiseren.
Wij maken als school onderdeel uit van het samenwerkingsverband Brabant Noordoost. Dit bestaat uit alle scholen voor voortgezet onderwijs (VO) en de scholen voor gespecialiseerd onderwijs (VSO) in de gemeenten Oss, Meierijstad (Veghel en Sint-Oedenrode), Maashorst en Bernheze. Extra hulp voor leerlingen in het onderwijs bieden we aan via de ondersteuningsstructuur. Dit is een gelaagde opbouw van ondersteuning, met als doel de leerling uiteindelijk zelfstandig weer aan het reguliere onderwijs te laten deelnemen. Op www.swvvo3006.nl vindt u aanvullende informatie over de ondersteuningsstructuur van basisondersteuning, extra ondersteuning tot en met gespecialiseerd onderwijs. Daarnaast vindt u ook informatie over de regionale norm van de basisondersteuning en andere afspraken die scholen in onze regio met elkaar hebben gemaakt.
Schoolondersteuningsteam en ketenpartners
Binnen onze school is een ondersteuningsteam aanwezig. Zij hebben onder andere expertise op het gebied van onderwijs, didactiek, gedrag, pedagogiek en zorg. Het ondersteuningsteam is er om de basisondersteuning te versterken, de extra ondersteuning te organiseren en – indien nodig – naar een beter passend en/of gespecialiseerd onderwijs te verwijzen. Dit team van professionals onderhoudt de doorgaande verbinding tussen leerling, ouders, mentor/coach en ketenpartners om aan te sluiten bij de leef-, leer- en ontwikkelomgeving van de leerling.
In dit team van professionals zitten: een ondersteuningscoördinator, orthopedagogen en pedagogisch-didactisch medewerkers.
Onze ketenpartners binnen de gemeenten zijn o.a. leerplicht, jeugdhulp en GGD. Daarnaast krijgt elke school begeleiding vanuit het samenwerkingsverband, zodat we binnen de regio elke leerling zo goed mogelijk passend en inclusief onderwijs kunnen bieden.