Trajectvoorziening
Met “trajectvoorziening” wordt het totaal aan maatwerktrajecten bedoeld die mogelijk maken dat de leerling succesvol deelneemt aan het reguliere onderwijsproces. Inhoud, duur en intensiteit volgen uit specifieke ondersteuningsbehoeften van een leerling. Het is bedoeld voor leerlingen die op zich al aardig in staat zijn de transfer te maken van begeleiding naar de reguliere lessituatie, maar daar wel nog lichte extra ondersteuning bij nodig hebben. Begeleiding kan gericht zijn op gedrag maar ook op functioneren binnen de lessituatie op didactisch, sociaal-emotioneel en/of lichamelijk niveau. Dankzij het veelzijdig aanbod binnen de trajectvoorziening kunnen zij met kortdurende (meer of minder intensieve interventies) of langdurige maar beperkt intensieve interventies hun schoolloopbaan binnen het reguliere onderwijsproces doorlopen.
De trajectvoorziening is herkenbaar binnen de locatie als een zichtbare, laagdrempelige voorziening bestaande uit een fysieke plek voor leerlingen en ondersteuners. Er wordt volgens een duidelijk, praktisch werkbaar stappenplan gewerkt om signalering, instroom, monitoring, evaluatie en uitstroom te borgen. De ondersteuning is zowel gericht op de leerling, als ook op de professionals.
Op iets langere termijn worden binnen Het Hooghuis op meerdere scholen ook leerlingen met een zwaardere ondersteuningsbehoefte van een goede opvangplek voorzien. Daarvoor worden zogenaamde koersklassen ingericht. In 2017-2018 vindt daar verder onderzoek over plaats voor een goede start in het schooljaar daarna.