Buitenschoolse activiteiten

Op het Mondriaan College zien we onze leerlingen als toekomstige wereldburgers die zich weten te presenteren. We bereiden je voor op alles wat de maatschappij tegenwoordig te bieden heeft. We vinden dat je, naast het verwerven van kennis, jezelf ook als mens moet ontwikkelen. Daarom bieden we naast de lessen allerlei extra activiteiten aan. Hiervoor hebben we drie activiteitenweken ingericht. Op cultureel gebied hebben we verder onder andere een poëzieavond, exposities beeldende kunst en andere culturele presentaties. We hebben ook een schoolband en een dansgroep die regelmatig optreden. Op internationaal gebied zijn er culturele reizen. En dan is er nog de Mondriaandag. Elke jaar kiezen onze leerlingen twee activiteiten die zij op een dag willen doen. Van bijvoorbeeld bowlen, bonbons maken, skiën tot fotograferen dansen. Als het maar met z’n allen gezellig is!

Feesten

Schoolfeesten zijn een plezierige gelegenheid voor leerlingen en medewerkers om elkaar buiten de ernst van de lesdag te ontmoeten. De leerlingenraad en de activiteitencommissie organiseren diverse schoolfeesten. Daarnaast kennen we het galabal voor de eindexamenkandidaten en het galabal voor brugklas 1. Deze gala’s zijn een traditie op het Mondriaan College. De leerlingen nemen in stijl – dus compleet met galakleding en limousines – afscheid van hun eerste of laatste schooljaar!

Sport

Als school die speciale aandacht en begeleiding schenkt aan sporttalenten, kent het Mondriaan College een scala aan sportactiviteiten, zowel in competitieverband als in het kader van gezelligheid. Deze activiteiten worden geheel geleid door leerlingen die BSM, gymnastiek als eindexamenvak, hebben gekozen. We noemen:

• Sportdagen voor de 1e en 2e klassen.
  • Voetbaltoernooien voor de onderbouw en bovenbouw.
  • Deelname aan de scholierenveldloop.
  • Trainingen voor en deelname aan de interscolaire sporttoernooien in Oss voor de 2e-klassers.
  • Deelname aan de schoolsportolympiade in Oss voor 3e-klassers.

Activiteitendag

Alle leerlingen van brugklas 1 hebben in de derde schoolweek in klasverband een activiteitendag om elkaar beter te leren kennen.

Klassenactiviteiten

Het is gebruikelijk dat klassen in de onderbouw in samenspraak met de mentor eigen activiteiten organiseren. Waar je aan kunt denken? Bijvoorbeeld een Sinterklaasviering, met z’n allen naar de bioscoop, bezoek aan de schaatsbaan, enzovoort.

Excursies

Vakken als aardrijkskunde, geschiedenis, Nederlands, beeldende vorming, ckv, biologie en natuurkunde verzorgen vakgebonden excursies en werkbezoeken aan natuur-, historische en culturele centra. Uitgangspunt is dat elke leerling minstens eenmaal per jaar aan een excursie deelneemt. De excursies worden mede mogelijk gemaakt door de vrijwillige ouderbijdrage en vinden meestal plaats in een van de activiteitenweken.

Poëzieproject

Alle derde klassen nemen in de periode oktober tot januari deel aan het poëzieproject. Een initiatief van de secties Nederlands en beeldende vorming. Tijdens dit project worden enkele workshops gegeven door een professionele dichter. In de lessen beeldende vorming wordt gewerkt aan het maken van beelden (posters, kunstobjecten) bij de zelfgemaakte gedichten.

Kangoeroe en Olympiade

Bij het vak wiskunde doen leerlingen van de onderbouw mee aan de zogenaamde Kangoeroewedstrijd, waarbij zij hun wiskundige kennis op landelijk niveau meten met leerlingen van andere scholen. In de bovenbouw havo/vwo kunnen leerlingen deelnemen aan de Wiskunde Olympiade. Het Mondriaan College is regelmatig winnaar in diverse categorieën (vorig jaar zelfs landelijk de 2e prijs!)

En verder

Voor de kerstvakantie houden de brugklasleerlingen onder leiding van de 4-plussers een kerstmarkt. Elke brugklas organiseert dan een activiteit in kerstsfeer. De opbrengst van de markt gaat naar een goed doel.